Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2011 23:13 - Къпане на новороденото
Автор: beb4eta Категория: Тя и той   
Прочетен: 760 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.05.2011 23:14


След като пъпчето падне и зарасне, можете да започнете да къпете бебето в малка пластмасова ваничка.

Въпреки че някои родители следват обичайната практика да къпят бебето си всеки ден, може би дори, за да доставят удоволствие на самите себе си, трябва да знаете, че това не е необходимо, докато бебето не започне да пълзи. До този момент къпането един или два пъти седмично е напълно достатъчно. Ако все пак тази честота ви се струва необичайна, можете да къпете бебето през ден.
В началото къпането на новороденото бебе изглежда доста страшно и трудно изпитание. Все пак, за да държиш едно шаващо, мокро и покрито със сапун бебе, се изисква определена опитност и увереност. Но никой не се е родил научен, така че се заредете със спокойствие и хванете добре своето бебе.

Някои бебета намират топлата вода за много успокояваща. Ако вашето бебе е от тези, то го оставете да се наслади на приятната вана. Други бебета обаче плачат през цялото време, докато трае къпането. Тогава и на вас ви се иска къпането да свърши колкото се може по-бързо.

Безопасност по време на къпане
Никога не оставяйте дори и за миг бебето самичко във ваната и без надзор. Ако телефонът или звънецът звъннат и вие непременно трябва да се отзовете, то завийте бебето в кърпа и го вземете със себе си.
Никога не слагайте бебето във ваничка, в която водата все още тече (температурата на водата може да се промени или нивото й да стане твърде голямо).
Температурата на водата трябва да е 360 - 370С.
Никога не оставяйте детето самичко. То може да се удави и в много малко количество вода за по-малко от 60 сек.

Как да изкъпем новороденото

1. Подгответе си всичко необходимо за къпането - шампоан за измиване на главичката и телцето, мека гъбичка, хавлия, чисти пелени и дрешки.

2. Напълнете ваничката с 5-6 сантиметра вода с температура 36-370 С.

3. Съблечете бебето в близост до ваничката.

4. Бавно сложете бебето във ваничката, като първо потопите крачетата му. Дръжте едната си ръка под вратлето и главичката му като едновременно сте сложили дланта си на подмишницата му. С другата ръка поливайте телцето му с каничка с топла водичка, за да не измръзне телцето му.

5. Използвайте нежен сапун или шампоан за тяло, като измивате детето отгоре-надолу, отпред и отзад. Можете да измиете главичката му с влажна, мека гъбка или внимателно с ръка. За да измиете очичките и лицето използвайте мокри памучни тампончета. Ако има засъхнали корички по краищата на нослето и очичките, първо ги навлажнете с ръка и след това като поомекнат ги измийте внимателно. Измийте гениталиите на бебето, както го правите обикновено при смяната на пелените.

6. Изплакнете бебето с няколко канички чиста вода. Ако си имате помощник в къпането, той може да вдигне бебето, докато вие го поливате с чиста водичка. Има майки, които проявяват смелост или са принудени от обстоятелствата, и те сами изплакват телцето на бебето си, държейки го с една ръка и поливайки го с другата. Все пак е за предпочитане да вършите това с помощта на някой друг. След като изплакнете телцето на бебето, го сложете в затоплена, мека хавлия с качулка за главичката.

7. Подсушете бебето като потупвате с хавлията по телцето. Не търкайте, за да не нараните нежната бебешка кожа. След като подсушите добре, особено внимание обърнете на всички сгъвчици - около гениталиите, под мишничките, на крачетата и ръчичките, можете да овлажните бебешката кожа с бебешко олио, преварен зехтин, бебешко мляко (всичко зависи от това какво най-добре понася кожата на вашето бебе). Сложете чиста пелена, облечете с чисти, топли дрешки бебето си и му дайте целувка по сладката чудесно миришеща главичка.

И това е всичко. Къпането не е чак толкова страшно, а напротив приятно изживяване!
 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: beb4eta
Категория: Тя и той
Прочетен: 56613
Постинги: 31
Коментари: 4
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930